Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Fondán

Fondán 7 roků 1 měsíc zpět #1204

  • Mirka
  • Avatar uživatele Mirka
  • Offline
  • Expert
  • Příspěvky: 117
  • Karma: 0
Mám vyzkoušený kukuřičný sirup místo medu, lépe se s fondánem pracuje...
Poslední úprava: 7 roků 1 měsíc zpět od Mirka.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Fondán 7 roků 1 měsíc zpět #1203

  • lída
  • Avatar uživatele lída
  • Offline
  • Moderátor
  • Příspěvky: 782
  • Karma: 0
zatlik.webgarden.cz/
tady na té adrese najdeš spoustu zajímavých receptů a triků, jsou tam i fotky pro inspiraci...

Fondán - potahovací hmota
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

60ml studene vody, 110 g medu (světlého), asi 900g moučkového cukru, lžička mandlového aroma, vrchovatá lžíce čiré želatiny Dr.Oetker Tento recept jsem si upravila podle svého ze slovenského MMB, podle receptu tam, se nedalo tvořit (kytičky atd) ale tento už je schopny udržet tvar a já jsem velmi spokojená. Zkuste, uvidíte. Pravda těžko říci jaký med se použije (kvalita- to neodhadnete nikdy), tam píšou, že se dá i sirup použít ale to jsem zatím nezkoušela. Ale i tak myslím, že za vyzkoušení to stojí, je to jen pár korun. Na podsypávání použijte jako u všech hmot - solamyl.

POSTUP PŘÍPRAVY
Do hrnce nasypeme želatinu, zalijeme studenou vodou a necháme 3 minuty působit. Zahřejeme jen tak aby se želatina rozpustila, přidáme med, a necháme také rozpustit - POZOR NESMÍ VAŘIT, a přidáme lžičku aroma mandlového

Vzniklou teplou hmotu nalijeme do moučkového cukru (nejdřív si dáme asi tak 700 g do mísy a pak podle potřeby přidáme ale max 900 g -1 kg raději ať vám trocha cukru zůstane, pak to má tendenci se trhat) a zpracujeme, hmota je lepivá, použijeme na ruce omegu aby se dobře zpracovávala, já používám asi tak lžíci omegy, prostě si omegu vezmu do rukou a mnu s ní jako s mýdlem abych měla od omegy ruce a pak zpracovávám, netrvá to dlouho je to chvilička, pak hmotu zabalíme do sáčku nebo do potravinové folie (nebojte se hmota pořád lepivá a měkká), a necháme asi tak 6-10 hodin aby to ztuhlo necháme to venku na lince (já to tak dělám den dopředu) no a pak zpracujem, jde to malinko ztuha ale já to dělám po částech, nebo jako u marcipanu použijeme mikrovlnku -opatrně.

Za ty peníze mi to stojí. Tato hmota vyjde cca na 25 - 30 kč jedno kg. Samosebou podle toho za kolik koupíte to hlavní a to je moučkový cukr.

Tento recept jsem si upravila ze slovenského MMB, podle tohoto receptu se dá dělat jak potah, tak i růžičky a zdobení, krásně to drží, nerosí se to v létě a není potřeba to dávat ztuhnout do lednice.
Já jsem dneska ráno jela koupit Wi abych mohla potáhnout dorty, ale večer předtím jsem si udělala 3 kg této hmoty a nakonec jsem použila ji a Wi jsem ani nevytáhla ani jsem nenačala kbellík a jsem naprosto spokojená s výsledkem, hmota se nerosí, neláme, nedrolí, je taková gumová a přitom chutná - sice dosti sladká ale která potahovací hmota není. A komu záleží pouze na efektu dortu, tak tomu to úplně postačí.

Navíc, myslím si že tam můžete přidat jakoukoliv příchuť - aroma, rumovou, citronovou, co komu voní :D
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Vygenerováno za 0.392 sekund