2. Borůvkový nepečený dort
Recept:
250 ml šlehačky
2 kelímky zakysané smetany
100 g pískového cukru
1 sáček dětských piškotů
1 sklenka rumu
500 ml borůvek
Šlehačku dobře ušleháme s částí cukru, zakysanou smetanu vlijeme do mísy a osladíme jí zbytkem cukru. Lehce do ní vmícháme šlehačku a směs dobře promícháme. Kulatou dortovou formu vyložíme vrstvou piškotů, pokapeme je rumem, potřeme je polovinou šlehačkového krému, na něj rozložíme omyté a okapané borůvky, na ně položíme druhou vrstvu piškotů a povrch potřeme zbývajícím šlehačkovým krémem. Naplněnou formu vložíme do chladničky a necháme ztuhnout do druhého dne. Pak dort opatrně vyjmeme z formy a ozdobíme borůvkami.
3. Borůvkový kynutý koláč
Recept:
125 ml mléka
15 g droždí
40 g pískového cukru
250 g polohrubé mouky
1 ks vejce nebo žloutek
40 – 60 g tuku, sůl
drobenka
500 ml borůvek
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky, umícháme na kašičku a necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, vejce, rozehřátý tuk a špetku soli. Těsto dobře vypracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vytvarovat koláč, posypat drobenkou a pak borůvkami. Borůvky procukrovat a povrch posypat drobenkou. Vložit do vyhřáté trouby a po zapečení (asi po 5-ti minutách ) příkon zmírnit, aby se koláč déle a rovnoměrně propékal.
4. Borůvkový máslový koláč
Recept:
5. Drahotěšické borůvkové potěšení
Recept:
2 hrnečky smetany
2 hrnečky mléka
1 vanilkový cukr
moučkový cukr (dle chuti)
borůvky
6. Lívance s domácí borůvkovou marmeládou
Recept:
4 vejce
4 vanilkové cukry
4kelímky bílého jogurtu
15 - 20 lžic polohrubé mouky
2 lžičky jedlé sody
olej na smažení
borůvková marmeláda
7. Borůvkové tiramisu
Recept:
2 balíčky piškotů
2 pomazánková másla
2 šlehačky
200 g moučkového cukru
silná káva
rum
borůvky
Pomazánková másla, šlehačku a cukr vyšleháme v krém. Všechno šleháme najednou dohromady. Dno nádoby vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. S namáčením opatrně, né úplně promočit. Na ně navršíme část krému a řádně okapané borůvky (můžeme i lehce obalit v mučkovém cukru). Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podávání posypeme kakaem nebo strouhanou čokoládou, nebo skořicí a pod.
Originální recept je samozřejmě varianta bez borůvek