Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Chléb a rohlíky

Chleba konzumní bez kvasu 7 roků 3 týdnů zpět #1240

  • Martina
  • Avatar uživatele Martina
  • Offline
  • VIP EXPERT
  • Příspěvky: 318
  • Karma: 0
Domácí chléb


Ingredience:
500 g Hladké mouky
300 ml teplé vody
1 kostka kvasnic
1malá lžička soli
1malá lžička kmínu
1 lžička cukru
1 velká lžička octa
1 uvařený a postrouhaný brambor


Postup:

ze 150 ml teplé vody , kvasnic, cukru a asi 3 lžic hladké mouky
zaděláme kvásek.
Poté do zbylých 150 ml teplé vody přidáme lžičku octa a spolus kváskem
přilijeme k mouce s kmínem, solí a uvařeným postrouhaným bramborem
Vypracujeme těsto anecháme 15 minut odležet
Potom opakujeme vypracování těsta ještě dvakrát a nakonec dáme na plech

Potřeme povrch chleba vodou se solí a pečeme na 180 stupnů C asi 40 minut
Poté ještě teplýchléb, vytažený z trouby zakryjeme mokrou utěrkou pro lepší kůrku !!! Dobrou chuť!
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Domácí housky 7 roků 1 měsíc zpět #1222

  • Mirka
  • Avatar uživatele Mirka
  • Offline
  • Expert
  • Příspěvky: 117
  • Karma: 0
Na 12 housek:
500 g hladké mouky
půl kostky (20 g) čerstvého droždí
1 lžička cukru
200 ml mléka + 2–3 lžíce navíc
3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
3 lžíce sádla, změklého
1 lžička soli

Na pomazání:
1 bílek
hrubá sůl nebo mák na posypání

Je to vše klasika - do mouky udělám důlek, naleju trochu teplého mléka, dám kvasnice a nechám vzejít kvásek.
Ve zbytku mléka rozpustím sádlo a pak vše smíchám a důkladně prohnětu...
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Chleba konzumní bez kvasu 7 roků 1 měsíc zpět #1218

  • Mirka
  • Avatar uživatele Mirka
  • Offline
  • Expert
  • Příspěvky: 117
  • Karma: 0
Suroviny na bochník o váze 2200 g: 750g žitné mouky (dávám nepřesátou žitnou celozrnnou mouku), 750 g mouky hladké, 60 g droždí, 3 lžíce kmínu, 1+1/2 lžíce soli, 850ml vody.
Nejprve je nutné vložit do mísy oba druhy mouky, udělat v mouce důlek a vložit do důlku droždí.
Droždí zalijeme 250 ml vlažné vody a rozmícháme, čímž uděláme kvásek, který necháme chvíli – asi 10 minut, než se udělá takzvaná čepice.
Poté přidáme do těsta sůl a kmín.
Přidáme zbytek vody a vše vyhněteme. Pro obě várky jsem na 850 ml vody musela přidat ještě zhruba 2 lžíce hladké mouky.
Těsto necháme na teplém místě přikryté vykynout, což trvá zhruba 3/4 hodiny až hodinu.
Nyní těsto rukou prohněteme a vložíme do pomoučněné ošatky, ve které necháme chléb ještě asi 15 - 30 minut. V této chvíli také mů-žeme chléb ještě nějak nazdobit – raznicí, či nožem jemnými čárami.
Po uplynutí této doby chleba pomažeme lehce vodou, překlopíme na vymazaný a moukou vysypaný plech a vložíme do rozpálené trouby na 200-250°C. Chvíli před chlebem vložíme do trouby nádobu s vroucí vodou, kterou vyndáme těsně předtím, než tam vložíme chléb.
Peče se zhruba hodinu. Prvních deset minut na hodně, potom se tep-lota mírně ubere.


Dělám poloviční dávku, peču ho něco málo přes půl hodiny...
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Rohlíky konzumní 7 roků 1 měsíc zpět #1217

  • Mirka
  • Avatar uživatele Mirka
  • Offline
  • Expert
  • Příspěvky: 117
  • Karma: 0
mouka hladká 1 kg
40g droždí
trochu mléka na zadělání
3 lžíce oleje (nebo sádlo)
sůl – vrchovatá lžíce
žloutek na potření (také bílek s trochou mléka - to používám čestěji)
mák na posypání
tuk na vymazání plechu.
Poslední úprava: 7 roků 1 měsíc zpět od Mirka.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Vygenerováno za 0.261 sekund