Výroční zpráva 2014

Drahotěšice č. 103,373 41 Hluboká nad Vltavou

Ič: 22861670, www.drahousci.cz

Úvodní slovo

V roce 2014 se nám opět podařilo organizovat i  podporovat kulturní a společenské akce vnaší obci nejen pro děti ale i pro dospělé. Velký dík patří obecnímu zastupitelstvu obce Drahotěšice, ale i všem rodinám znaší vesnice, ale i zokolí. Navzdory návratu některých maminek do pracovního procesu se podařilo udržet naše pravidelné setkávání rodičů a dětí vprostorách centra po celý rok 2014.

Velkým úspěchem tohoto roku bylo spoluorganizování prvního Adventního trhu  vDrahotěšicích, který umožnil veřejnou prezentaci tvořivosti místních obyvatel. Představily se zde výrobky zkovu, vosku, vlny, krajek, ale i domácí pochutiny vpodobě sýrů, čalamád, … O občerstvení se postaralo naše sdružení a pravá předvánoční nálada naplnila celou naší vesnici.

Z příspěvku Obecního úřadu a Sdružení měst a obcí BUKOSKÁ VODA  byl pořízen nový herní prvek v podobě dřevěného domku, který byl umístněný mezi dvě lísky na dětském hřišti u multifunkční budovy vcentru obce Drahotěšice.

Dále byl díky finančnímu příspěvku OÚ Drahotěšice rozšířený knižní fond pro děti vmístní knihovně.

Pořádané akce vroce 2014

Tvoření ze skla

první akcí letošního roku bylo tvoření šperků a ozdob ze skla, kterého zúčastnili nejen dospělí,ale i děti. Všem se podařilo vlastním přispěním vyrobit originální kousky, za které by se nemuseli stydět ani fundovaní umělci.

DOD a turnaj ve společenských hrách

vítězství vcelém turnaji ve hře v „ Člověče nezlob se“ uniklo jen o vlásek teprve 5-ti leté Verunce Bužkové, která prohrála ve finále s tatínkem kluků Hejnových. Vping pongu zvítězil Dušan Vlažný před předsedkyní našeho sdružení Lenkou Vavříčkovou. O chutné občerstvení se postaraly maminky z našeho sdružení.

Řízkobraní i letos se vydařila naše kulinářská akce v podobě volby nejchutnějšího ale i nejhezčího řízku. Vítěz si odnesl hodnotnou cenu a všichni odcházeli spřeplněnými žaludky a recepty na přípravu řízků, které dosud neznali.

Noční drahotěšení

rodiče a děti podpořili svým večerním čtením jak akci „Březen – měsíc knihy“ tak i novější „ Celé Česko čte dětem“. Úderem 18h se děti i se spacáky, polštářky, kartáčky na zuby, pyžámky, ale hlavně svými nejoblíbenějšími knížkami sešly vprostorách mateřského centra. Výběr textů podpořila místní knihovna zapůjčením oblíbených dětských knih. Kolem jedenácté děti spokojeně usnuly a ráno je čekala voňavá snídaně.

Čar

odějnice

– letošní Filipo-Jakubskou noc vDrahotěšicích zpestřil přílet pravých čarodějnic a pasování malých učňů kouzelnického řemesla na čaroděje první kategorie a předání leteckého průkazu na koště kategorie I. Malí čarodějové si mimo jiné užili spoustu pohybových aktivit, ale hlavně hledání zakletého pokladu.

Drahotěšičtí na Kleti

– díky finančnímu přispění OÚ Drahotěšice se uskutečnil první společný výlet místních po krásách zemí Českých. Volba padla na horu Kleť a starší děti jí zdolaly i srodiči přímo pod lanovkou. Delší trasu po cestě si vybrali dospěláci s malými dětmi a kočárky. I když počasí bylo více než sychravé a na květen velmi chladné, přesto se tento zájezd setkal svelkým úspěchem.

Hasiči

– vítání léta proběhlo sneplachovskými hasiči, kteří přijeli i se svou novou, moderní, plně vybavenou hasičskou tatrou. Ta učarovala nejen všem místním klukům, ale i holčičkám. Proto zkoušení helem, houkání, stříkání pěny, hašení nebo přetahování nebralo konce. Sluníčko krásně hřálo, a tak děti neváhaly probíhat mezi tryskami hasičského vozu nebo řádit v pěně. Akce měla nebývalý úspěch a jejímu opakování se vůbec nebudeme vpříštích letech bránit.

Fotbalové mistrovství Drahotěšic

– u příležitosti konání MS ve fotbale, ale i krásného výročí od založení fotbalového klubu SK Drahotěšice roku 1969 proběhlo loučení slétem ve stylu fotbalového turnaje. Děti si na začátku prošly nefalšovaným fotbalovým tréninkem a pak dle věkových kategorií sehrály finálové zápasy. Nejmenším hráčům sice trochu pomáhali i rodiče, ale i ti si hru náramně užili a hlavně se společně všichni pobavili.

Korálkování

– letošní tvoření pro děti i dospělé plně zajistila jedna znašich maminek, paní Vlasta Kadlecová, která je proslulá výrobou originálních šperků a ozdob zkorálků. Děti si tak mohly vyrobit různá zvířátka či drobné ozdoby jako přívěsky, náušnice či prstýnky. Kvelkému překvapení všech přítomných byly nejšikovnější a nejvytrvalejší skoro ti nejmenší účastníci. A tak i tříletí kluci dokázali skoro sami vyrobit pro své maminky třeba krásné prstýnky. O úspěchu vlastnoručně vyrobených korálkových žabek, ještěrek, hadů či krokodýlů není třeba se ani zmiňovat.

Dýňobraní

– po vzoru starých Slovanů jsme naší obec vyzdobili dlabanými dýněmi. Všechny exponáty byly kvidění v okolí autobusové zastávky a opravdu tajemná nálada byla cítit obzvlášť večer, kdy se oranžové ozdoby podzimu rozsvítily. Akci doplnilo i ochutnávání rozličných pokrmů vkulturním domě a promítání pohádky pro děti.

Advent v Drahotěšicích

– tradiční zdobení adventních věnců, pohádku pro děti a rozsvěcení vánočního stromku doplnilo konání prvních Adventních trhů vDrahotěšicích. Místní řemeslníci zde prezentovali svou šikovnost a originalitu nápadů nejen zbožím svánoční tématikou. Celá akce měla neuvěřitelný úspěch a všichni účastníci přislíbili podporu i vdalších letech.

Hospodaření vroce 2014

Příjmy

Členské poplatky: 600,- Kč Dobrovolné příspěvky: 4.755,- Kč Celkem příjmy: 5.355,- Kč

Výdaje

Materiál pro práci s dětmi: 1.382,-
Presentace: 4.893
,- Kč Ostatní služby: 514,- Kč Celkem výdaje: 6789,- Kč

Stav finančních prostředků k31. 12. 2014: -1.434,- Kč

Děkujeme všem, kteří se letos

podíleli na chodu i podpoře našeho sdružení.